Kuchnia

tłusty czwartek - rozpusta raz do roku

Pączki z różą

Składniki:

2,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
60 g margaryny
2 jaja
3 żółtka
szklanka mleka
50 g drożdży
łyżka spirytusu
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
konfitura z róży na nadzienie
cukier puder do posypania


Sposób przyrządzania:

Z drożdży, cukru, części mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, by „ruszył”. Jaja, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać szczyptę soli. Do pozostałej mąki wlać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jaja i spirytus. Wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki), pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nałożyć trochę konfitury, przykryć drugim krążkiem, starannie zlepić brzegi. Układać pączki na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić, by podrosły. Tłuszcz tak podgrzać, by wrzucony do niego mały kawałek ciasta natychmiast wypłynął. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać cukrem pudrem.


Pączki z różą - Przepisy - Kobieta - WP.PL
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation