Kuchnia

tłusty czwartek - rozpusta raz do roku

pączki z dziurką
Składniki na około 40 sztuk:
5 szklanek mąki pszennej
14 g drożdży suchych lub 28 g świeżych
2 duże jajka
1.5 szklanki letniego mleka
1/4 szklanki letniej wody
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki roztopionego masła
2 łyżeczki rumu lub ekstraktu z wanilii (pominęłam)
olej do smażenia



Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącego mleka

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Jeśli używamy drożdży świeżych wcześniej robimy rozczyn rozpuszczając je w 3 łyżkach letniego mleka i mieszając z łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 min. aby drożdże 'ruszyły'. Dodajemy do mąki pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Najlepiej zrobić to za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na około 1- 1,5 godz. lub do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy krążki o średnicy 7 cm a w nich mniejsze dziurki (np. nakrętką od butelki). Odstawiamy na około 30 min.
Olej rozgrzewamy do 175ºC i smażymy doughnuts z obu stron na złoty kolor. Odkładamy na ręczni papierowy do odsączenia. Lukrujemy jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation