Kuchnia

tłusty czwartek - rozpusta raz do roku

Faworki domowe
Składniki:

25 dag mąki pszennej
2 dag masła
3 duże żółtka
około 1/4 szklanki gęstej śmietany ( 18%)
łyżka spirytusu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder i waniliowy do posypania
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, sól, spirytus i tyle śmietany, aby ciasto było tak twarde, jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, a potem bić ciasto wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.

Ciasto przykryć i odstawić w chłodne miejsce na godzinę czasu ( ja włożyłam do lodówki)

Potem je bardzo cienko rozwałkować, podsypując mąką i pokroić nożem lub radełkiem w paski szerokości 3cm i długości 8-10cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta tak, aby utworzył się węzeł.

W rondlu rozgrzać olej i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation