Kuchnia

kulinaria

Bananowy sorbet
Składniki:

500 g bananów (ok. 5 sztuk)
300 ml soku bananowo-cytrynowego lub
300 ml wody z dodatkiem soku z 2 cytryn

Przygotowanie: Obrane banany Chiquita zmiksować (niezupełnie na gładko). Razem z sokiem bananowo-cytrynowym lub wodą z dodatkiem soku z cytryn zagotować, a następnie wszystko dobrze wymieszać. Można dosłodzić cukrem. Pozostawić na ok. 10 minut do wystygnięcia, następnie przelać do misek, włożyć do zamrażalnika. Podczas zamrażania co mniej więcej 2 godziny przemieszać (można mrozić w urządzeniu do robienia lodów).

Rada: Sorbet można przygotować nie tylko w wersji słodkiej, jako deser lub odświeżającą przekąskę w upały, ale także w wersji słonej. Proponujemy wykorzystać sorbet np. jako element lodowych zup, potraw podawanych na zimno lub sałatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation