Fotografia

fotografia kulinarna

Sernik snickers


Składniki:
Spód

200 g solonych krakersów
70 g masła

Masło rozpuszczamy, krakersy misujemy na piasek, a następnie łączymy z masłem. Wykładamy nimi dno formy ok. 24 cm na 24 cm mocno dociskając.


Masa serowa (wszystkie składniki w temp. pokojowej)

1 kg sera trzykrotnie zmielonego
1/2 szklanki cukru (ja dałam troszkę mniej)
1 szklanka masła orzechowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
6 dużych jajek
1/2 łyżeczki soli
puszka masy kajmakowej ok. 400 g (bezpośrednio do masy serowej dodajemy 1/3 puszki, a resztę będziemy wrzucać do już wylanej masy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g gorzkiej czekolady


W misce miksujemy cukier, masło orzechowe, ser, 1/3 puszki masy kajmakowej. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, po każdym chwilkę miksując na najwolniejszych obrotach, dodajemy następnie ekstakt oraz mąkę ziemniaczaną.

Czekoladę drobno siekamy i dokładamy do masy. Mieszamy szpatułką.
Na spód wylewamy ser, wyrównujemy wierzch i łyżeczką wykładamy resztę masy kajmakowej (ja dałam mniej niż pozostało w puszce, jednak sernik był jak dla mnie przez to za mało słodki, gdyż niezbyt często trafiałam na te miłe akcenty w postaci kajmaku).
Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku (góra - dół) godzinę. Po wyjęciu studzimy.

Wierzch

100 g gorzkiej czekolady
pół łyżki masła
75 g śmietanki kremówki
ok. 100-150 g orzeszków ziemnych lekko podprażonych i posiekanych


W rondelku podgrzewamy kremówkę. Do osobnej miseczki wkładamy posiekaną czekoladę i masło i zalewamy kremówką. Chwilkę czekamy i mieszamy całość, aż powstanie jednolita masa. Wylewamy ją na sernik i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Całkowicie ostudzony sernik wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation