Fotografia

fotografia kulinarna

Sernik Czarny Las z wiśniówką

spód:
200 g ciasteczek kakaowych
50 g masła
szczypta soli

masa serowa:
1 kg tłustego twarogu (użyłam z wiaderka firmy "Jana")
250 g mascarpone
5 jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 puszki mleka skondensowanego słodzonego
200 g gorzkiej czekolady
szczypta soli

frużelina wiśniowa:
1/5 szklanki kompotu z wiśni
0,5 szklanki wiśniówki (miałam domową nalewkę)
1/5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
ok. 1,5 szklanki wiśni bez pestek
(zużyłam cały słoik kompotu wiśniowego o masie 730 g)

dodatkowo:
200 g śmietanki 30%

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.C.
Spód:
Ciasteczka i masło wkładamy do malaksera i miksujemy do momentu, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Wysypujemy całość do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie dociskamy dłonią do dna. Wstawiamy do lodówki.
Masa serowa:
W misie miksera umieszczamy twaróg oraz serek mascarpone, miksujemy dokładnie, dodajemy mleko skondensowane , mąkę ziemniaczaną i ponownie chwilę miksujemy. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksujemy kilka sekund.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wlewamy do masy serowej, cały czas miksując na najniższych obrotach miksera.
Masę przelewamy na schłodzony spód, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 st.C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 110 st. C i pieczemy kolejne 1,5 godziny.
Studzimy w uchylonym piekarniku, a potem schładzamy w lodówce, najlepiej całą noc.
Frużelina wiśniowa:
Kompot z wiśni mieszamy z wiśniówką i dodajemy mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy, a następnie zagotowujemy, cały czas mieszając.
Do zgęstniałej masy dodajemy sok z cytryny oraz wiśnie, mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, rozprowadzamy dokoła sernika, środek wypełniamy frużeliną wiśniową i podajemy...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation