Kuchnia

Kulinaria

Waniliowe semifreddo z truskawkami

SKŁADNIKI (6-8 osób):
4 jajka
150 g cukru pudru
200 g truskawek
500 g śmietany kremówki (36%)
2 laski wanilii
WYKONANIE:

Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na małe kawałki. Można dodatkowo je rozgnieść widelcem.
Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ziarna z dwóch lasek wanilii. Miskę umieszczamy w kąpieli wodnej z gorącą wodą. Jajka ubijamy wraz z cukrem do białości. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i dalej ubijamy, aż całkowicie ostygną.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę, a następnie delikatnie ale dokładnie mieszamy z masą jajeczną.
Do masy dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy aby rozprowadzić je w masie.
Foremkę od ciasta o średnicy 20 cm lub podłużną, keksową, wykładamy dokładnie folią spożywczą, a następnie wylewamy do niej masę lodową. Wyrównujemy powierzchnię i również przykrywamy folią.
Wstawiamy do zamrażarki na 4 h. Jeśli będziemy dłużej zamrażać, to masa będzie bardziej twarda.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation