Kuchnia

pieczywo

najlepsze Bułki hamburgerowe
8 dużych bułek

składniki:
- 550 g mąki pszennej+ do podsypywania
- 45 ml mleka
- 230 ml wody
- 2 jajka
- 2.5 łyżki cukru- 37 g
- 1.5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suchych
- 35 g masła
- 1 jajko+ łyżka mleka
- garstka sezamu

Mąkę przesiać i razem z cukrem, solą i drożdżami dodać do miski, wymieszać.
Mleko, wodę i masło podgrzać w rondelku, tak, aby masło się roztopiło, ale całość nie była gorąca. Do sypkich składników dodać mokre oraz jajka i wymieszać do połączenia. Następnie na omączonym blacie zagniatać ciasto, aż będzie mocne, zwarte, gładkie i elastyczne. W trakcie zagniatania można podsypywać ciasto mąką, w razie gdyby się bardzo kleiło. Jednak im mniej mąki podsypiecie, tym bułki będą bardziej puszyste.
Gotowe ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1.5- 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, pozagniatać chwilę i uformować 8 bułek po 110 g, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut.
Piekarnik nastawić na 200 stopni- grzanie góra- dół.
Napuszone bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i obsypać sezamem. Piec 10 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 5 minut.
Gotowe bułki wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation