Kuchnia

pieczywo

Rogaliki jogurtowe

Składniki na około 16 sztuk
Rozczyn
drożdże 20 g
mleko 1/3 szklanki
woda 1/3 szklanki
cukier 1 łyżka
mąka 3 łyżki
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, zalać letnim mlekiem i wodą, o takiej samej temperaturze. Wszystkie składniki rozetrzeć na gładko. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce, na 10-20 minut.
Ciasto właściwe
jajko 1
jogurt naturalny gęsty 1/2 szklanki
mąka 2,5 szklanki (około 400 g)
masło 40 g
ponadto; żółtko z odrobiną mleka do posmarowania rogalików, suchy mak do posypania.
Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać do misy, dodać jogurt, rozkłócone jajko, masło, i gotowy zaczyn. Ciasto zagniatać parę minut, aż będzie delikatne i gładkie, w razie potrzeby lekko podsypać mąką. Podzielić na 3-4 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm. Podzielić na 8 trójkątów, każdy z nich zwinąć do środka ku wierzchołkowi. Rogaliki można nadziać słodką konfiturą, wtedy dżem należy ułożyć na podstawę trójkąta, zwinąć w ten sam sposób. Rogaliki ułożyć na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać makiem. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 °. Piec w temperaturze 180 ° do 20-25 minut, kontrolując czy nie są zbyt rumiane. Rogaliki na słodko z ulubionym nadzienie, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation