Kuchnia

pieczywo

Bułeczki z fetą i miętą z grilla

Czas przygotowania: 1 godz. 45 min. Czas pieczenia: 16 min. Całkowity czas: 2 godz. 1 min
Porcje: 6

Składniki
400 g mąki pszennej typ 6503 łyżeczki suszonych drożdży instant80 g sera typu fetagarść liści świeżej mięty230 ml letniej wodyłyżeczka soliłyżeczka cukru
Przepis
Mąkę przesiewamy do misy. Ser feta kruszymy i dodajemy do mąki razem z posiekaną (lub porwaną) drobno miętą. Do składników dodajemy też sól, cukier oraz drożdże.
Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 8 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy je do misy oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i stawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Ciasto podsypujemy mąką i formujemy 6 okrągłych bułeczek, które kładziemy na ściereczce/tacy złączeniem ku dołowi. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Rozgrzewamy grilla (u mnie elektryczny) lub piekarnik. Bułeczki smarujemy z dwóch stron oliwą i kładziemy na rozgrzany ruszt (lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200stopni). Bułeczki grillujemy z dwóch stron po ok. 8 minut lub pieczemy w piekarniku 16 minut.
W trakcie grillowania pilnujemy, aby bułki się za bardzo nie przypiekły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation