Kuchnia

pieczywo

Chleb z płatkami owsianymi

Składniki:

550 g mąki pszennej
15 g roztopionego masła
2 łyżeczki soli
11 łyżek płatków owsianych
15 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
łyżeczka cukru
2 łyżki miodu
225 ml letniej wody
5 łyżek ziaren słonecznika
dodatkowo do dekoracji:

łyżka mleka
łyżka płatków owsianych
Wykonanie:

Zrobić rozczyn. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże i wsypać łyżeczkę cukru, wymieszać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło, płatki, ziarna słonecznika, wyrośnięte drożdże, miód i wodę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.

Ponownie wyrobić wyrośnięte ciasto, uformować na kształt bochenka i ułożyć na wysypanej mąką blasze. Ponownie przykryć ciasto ściereczką na około 40 minut. Po tym czasie posmarować mlekiem i posypać płatkami owsianymi.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 25 minut, aż chleb będzie wyrośnięty i brązowy.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation