Kuchnia
.obiad
ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Faszerowana pierś kurczaka z ricottą i szpinakiem
Piersi są bardzo kruche i soczyste, farsz zaś delikatny i doskonale do mięsa z piersi kurcząt. Mięso jest dość krótko pieczone, by go nie przesuszyć.
podwójna pierś kurczaka
2 szalotki
3 ząbki czosnku
50g masła
150g świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
ok 50g + 50g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
mały pęczek świeżego tymianku
ok 100g ricotty
przyda się rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy
marynata
sól, świeżo mielony pieprz i ostra papryka
ok 50ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Pierś umyj, oczyść i czubkiem długiego noża w najgrubszej części nożem natnij w niej kieszonkę. Nie rozcinaj piersi, po prostu zrób w niej długi i szeroki na ok 2-3 cm tunel, pilnując, by pierś miała tylko jeden otwór.
Szalotkę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj i przesmaż na szklisto na maśle. Dodaj posiekane z grubsza świeże liście szpinaku i razem przesmaż - liście zwiędną i stracą objętość, po chwili przełóż do miseczki.
Jeśli używasz szpinaku mrożonego, koniecznie kup taki w liściach - ułóż gniazdka na podsmażonych warzywach i przesmażaj ok 5-7 minut pod przykryciem, aby cały się rozmroził. Potem odkryj i pozwól wodzie odparować. Przesmaż razem z warzywami i przełóż do miseczki.
Dopraw przesmażony szpinak solą i czosnkiem, dodaj 50g posiekanych suszonych pomidorów odsączonych z oliwy i listki oberwane z gałązek tymianku. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do rękawa cukierniczego bez końcówki - wystarczy odciąć wąski trójkąt na końcu. Włóż rękaw do każdej kieszonki i dokładnie nafaszeruj obie połówki piersi.
Czosnek zetrzyj na tarce i wymieszaj z oliwą z oliwek. Mięso posól, delikatnie natrzyj pieprzem i ostra papryką, przełóż do miski i zalej oliwą doprawioną czosnkiem. Odstaw na min 2 godziny.
Mięso ułóż w naczyniu do pieczenia, przykryj je folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz ok 15 minut, zwiększ temperaturę do 190°C, zdejmij folię i dopiekaj jeszcze 5-7 minut, by mięso się zarumieniło. Po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w grube plastry i obłóż pozostałymi suszonymi pomidorami. Podawaj z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami i ulubioną sałatą.
ODk0YmY4MGQ6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28+ZwwqBSMMfW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDDwSACAjISRMdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDA8ZBEx9F3hfN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiKDo/EzMdeVgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cYIVJmBXAkbCt7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHEhmX35KaT4iaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdBitrE3Q0AGUvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8KCG4CCU5xXWVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0vfBZsPBAoQ2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxddEQN6STpbAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBDABDQkoEEg6ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk5NVF1AwxnRXtiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVwcEEoBwVIfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2skNgJYdxk3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=