Kuchnia

.obiad

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Faszerowana pierś kurczaka z ricottą i szpinakiem


Piersi są bardzo kruche i soczyste, farsz zaś delikatny i doskonale do mięsa z piersi kurcząt. Mięso jest dość krótko pieczone, by go nie przesuszyć.

podwójna pierś kurczaka
2 szalotki
3 ząbki czosnku
50g masła
150g świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
ok 50g + 50g suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
mały pęczek świeżego tymianku
ok 100g ricotty
przyda się rękaw cukierniczy lub woreczek strunowy

marynata
sól, świeżo mielony pieprz i ostra papryka
ok 50ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku

Pierś umyj, oczyść i czubkiem długiego noża w najgrubszej części nożem natnij w niej kieszonkę. Nie rozcinaj piersi, po prostu zrób w niej długi i szeroki na ok 2-3 cm tunel, pilnując, by pierś miała tylko jeden otwór.
Szalotkę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj i przesmaż na szklisto na maśle. Dodaj posiekane z grubsza świeże liście szpinaku i razem przesmaż - liście zwiędną i stracą objętość, po chwili przełóż do miseczki.
Jeśli używasz szpinaku mrożonego, koniecznie kup taki w liściach - ułóż gniazdka na podsmażonych warzywach i przesmażaj ok 5-7 minut pod przykryciem, aby cały się rozmroził. Potem odkryj i pozwól wodzie odparować. Przesmaż razem z warzywami i przełóż do miseczki.
Dopraw przesmażony szpinak solą i czosnkiem, dodaj 50g posiekanych suszonych pomidorów odsączonych z oliwy i listki oberwane z gałązek tymianku. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj. Przełóż farsz do rękawa cukierniczego bez końcówki - wystarczy odciąć wąski trójkąt na końcu. Włóż rękaw do każdej kieszonki i dokładnie nafaszeruj obie połówki piersi.
Czosnek zetrzyj na tarce i wymieszaj z oliwą z oliwek. Mięso posól, delikatnie natrzyj pieprzem i ostra papryką, przełóż do miski i zalej oliwą doprawioną czosnkiem. Odstaw na min 2 godziny.
Mięso ułóż w naczyniu do pieczenia, przykryj je folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz ok 15 minut, zwiększ temperaturę do 190°C, zdejmij folię i dopiekaj jeszcze 5-7 minut, by mięso się zarumieniło. Po wyjęciu z pieca odstaw na kilka minut, a następnie pokrój w grube plastry i obłóż pozostałymi suszonymi pomidorami. Podawaj z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami i ulubioną sałatą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation