Kuchnia

ciasta i ciasteczka

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Oczywiście na wierzch można dać truskawki i galaretkę lub kolejną porcję bitej śmietany i truskawki lub po prostu posypać biszkopt tylko cukrem pudrem, to wszystko zależy od naszych upodobań. "


Składniki:

Biszkopt:

4 jajka
3/4 szkl. cukru
150 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody


Pozostałe składniki:

truskawki
czekolada/cukier puder


Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 20-30 minut.
Żelatynę zalać 2 łyżkami gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę (może być jeszcze lekko ciepła, aby nie gorąca) i zmiksować całość.
Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat lekko nasączyć, wyłożyć połowę ubitej śmietany i ułożyć truskawki (mniejsze w całości, większe pokroić na połówki). Na truskawki wyłożyć pozostałą śmietanę, a na to położyć lekko nasączony blat biszkoptowy. Wierzch biszkopta polać rozpuszczoną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation