Kuchnia

pycha

Ciasto Rafaello

Składniki:
4-5 paczek herbatników (40-50 dag) np. Petit Beurre lub 2 paczki krakersów
wiórki kokosowe do posypania
MASA
2 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 paczka cukru waniliowego
1 szklanka cukru
30 dag masła roślinnego (w kubeczku)
ok. 20 dag wiórków kokosowych
można dodać spirytus do smaku
Wykonanie:
W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać. Formę lud deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka herbatniki. następnie nałożyć masę i znów herbatniki - tak, aby powstały 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć masę i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto lekko przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation