Kuchnia

Kulinaria

sernik orzechowo-czekoladowy
Spód:
200g ciasteczek owsianych
80g masła
Masa serowa:
1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
4 jajka
170g cukru
1 budyń waniliowy bez cukru
50g czekolady gorzkiej lub mlecznej (u mnie gorzka)
100g masła orzechowego (jednolitego, bez kawałków orzechów)
Polewa:
100ml słodkiej, płynnej śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1,5- 2 łyżki masła orzechowego

Sposób przygotowania:
Ciasteczka rozkruszyć na bardzo drobno. (W tym celu najlepiej włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i wykleić jej spód. Wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać stopniowo ser. Na końcu dodać budyń. Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę. Do drugiej wmieszać masło orzechowe.
Do tortownicy wyłożyć masę orzechową, na nią czekoladową.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60- 70 min. w temperaturze 180°C. (10 min. przed końcem pieczenia przykryłam sernik z góry folią aluminiową). Pozostawić, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostygnięcia.
Przygotować polewę. Śmietanę, cukier puder i masło orzechowe wymieszać dokładnie i podgrzewać, aż masa lekko zgęstnieje. Polewą polać sernik. Wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc. (Boki przyozdobiłam dodatkowo bitą śmietaną).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation