Kuchnia

Ciekawa Kuchnia

Muffiny pająki
Składniki:
Muffiny:
- 90 g maki
- 80 g cukru
- 70 masła
- 1 duże jajko
- 60 g śmietany 18%
- 30 ml ciepłej wody
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka skondensowanego słodkiego
Oraz:
- lukrecja
- czekoladowa posypka
- kolorowe małe drażetki

Przygotowanie:
Muffiny: Miękkie masło utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i dodawać do masy po jednej łyżce na przemian z wodą i śmietaną. Na końcu dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, przelać do nich masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez około 25 minut. Muffiny wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Polewa: Mleko skondensowane przelać do garnuszka. Lekko podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszać, aż czekolada się rozpuści.

Ozdabianie: Przestudzone muffiny posmarować polewą, a następnie zanurzyć w posypce czekoladowej, tak, aby cała polewa była przykryta. Lukrecję pociąć na kawałki o długości 5 cm. Następnie powtykać w polewę z posypką (Można najpierw zrobić dziurkę wykałaczką a następnie włożyć w nią nóżkę pajączka). Na końcu umieścić dwa małe cukiereczki, tak, aby powstały oczy pająka.

Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy czekoladowej (najlepiej wstawić na noc do lodówki).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation