Kuchnia

Owocowe

Sernik "Dary Lata"


Na czekoladowym biszkopcie nasączonym sokiem wiśniowym znajdują się dwie warstwy sernika - jagodowa i malinowa. Wierzch zwieńczony jest galaretką z musu czereśniowego, a dekorację stanowią świeże owoce. Sernik wcale nie jest skomplikowany, ale trzeba odczekać aż każda z warstw zastygnie. Ale nie trwa to dłużej, niż zastyganie po upieczeniu tradycyjnego sernika :)

I nie miejcie wyrzutów sumienia jedząc ten sernik, ponieważ zawiera on mnóstwo witamin. Owoce w nim nie były poddane obróbce termicznej, więc zachowały wszystkie swoje wartości odżywcze. Dodatkowo o wasze zdrowie i urodę zadba dodany do ciasta olej rzepakowy.



Spód:

* 3 jajka
* 2/3 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru
* 3 łyżki kakao
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa jagodowa:

* 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
* 200 ml kremówki
* 100 g cukru pudru
* 300 g jagód
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 25 g żelatyny


Masa malinowa:

* 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
* 200 ml kremówki
* 100 g cukru pudru
* 300 g malin
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* 25 g żelatyny


Galaretka czereśniowa:

* 350 g wydrylowanych czereśni
* 200 ml wody
* 2 galaretki wiśniowe


Dodatkowo:

* 100-150 ml kompotu lub soku wiśniowego



Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez około 4 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze pół minuty - do chwili połączenia się.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do wystygnięcia.

Przestudzony biszkopt ponczujemy kompotem lub sokiem.

Żelatynę (25 g) rozpuszczamy w 50 ml wrzątku. Jagody miksujemy. Łączymy z serem, śmietanką, cukrem i olejem, a na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową dokładnie miksujemy i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na około 45 minut by masa zastygła.

Gdy masa jagodowa zastygnie, w identyczny sposób przygotowujemy masę malinową. Przelewamy ją na sernik jagodowy i ponownie umieszczamy w lodówce.

Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy folią spożywczą.

Czereśnie pozbawiamy pestek i miksujemy na mus. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki. Wlewamy je do czereśni. Kiedy masa czereśniowa zacznie tężeć, przelewamy ją do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień galaretkę wyjmujemy z tortownicy i układamy na serniku. Wierzch dekorujemy owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation