Inne

ciekawe

Naleśniki z mięsem mielonym
Naleśniki z mięsem mielonym przepis

Te naleśniki robię bardzo często, gdy mam mieć gości. Wszystko przygotowuję kilka godzin wcześniej (czasem nawet dzień przed) a później nadziewam naleśniki i zapiekam w piekarniku. Pomysł z pomidorkami podpatrzyłam w jednej z książek Gino D'Acampo.

Naleśniki z mięsem i warzywami


NALEŚNIKI Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]
400 g mielonej wieprzowiny
1 cebula, posiekana w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w mniejsze kawałki
2 marchewki, obrane, pokrojone w kosteczkę
100 ml czerwonego wina
200 g przecieru pomidorowego (passata)
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/4 łyżeczki suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
100 g startego żółtego sera (użyłam grana padano)
kilka pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plastry
naleśniki: 250 ml mleka, 100 g mąki (użyłam mąki orkiszowej), pół łyżeczki soli, 2 jajka, 1 łyżeczka oleju
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Dodajemy marchew i seler, smażymy mieszając przez 2 minuty. Dodajemy mięso, przesmażamy je ze wszystkich stron przez kilka minut. Wlewamy wino, gotujemy, aż połowa alkoholu odparuje. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy. Gotujemy na małym ogniu, aż całość zgęstnieje (mi zajęło to około 20 minut).
Przygotowujemy naleśniki: mąkę przesiewamy, dodajemy mleko, jajka, sól, olej, całość łączymy przy pomocy trzepaczki lub miksera. Odstawiamy na 15 minut lub dłużej. Na patelni do naleśników rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Wlewamy porcje ciasta naleśnikowego (najłatwiej jest to zrobić używając chochelki), rozprowadzamy na patelni, smażymy z obu stron, aż lekko się zarumienią. Odkładamy na talerz. Z podanej porcji powinno Wam wyjść 6 dużych naleśników.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zawijamy. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy plasterki pomidorów (ja posypałam je suszoną bazylią), posypujemy startym serem. Naczynie z naleśnikami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut.

*farsz i naleśniki możecie przygotować na kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Usmażone naleśniki i nadzienie przechowujcie oddzielnie w zamkniętym pojemniku. Następnego dnia nałóżcie nadzienie na naleśniki, zrolujcie je i zapieczcie.
** zamiast wieprzowiny możecie użyć mięsa drobiowego, wołowiny lub pół na pół wieprzowiny i wołowiny

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation