Kuchnia

serniki

Sernik dyniowy z cynamonem

Składniki na sernik o średnicy 21cm:

500g sera mascarpone
250g sera ricotta
250 – 300 g pieczonej dyni (z tego przepisu - ale bez soli, pieprzu i oliwy za to z odrobiną cukru)
¼ łyżeczki cynamonu
5 – 6 dużych jajek
Cukier waniliowy lub 2 łyżki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
½ szklanki śmietanki kremówki (30 %, najlepiej UHT)
Cukier puder do smaku – u mnie ok. 5 – 6 łyżek (miałam bardzo słodką dynię)
1 łyżeczka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie)
Spód:

60g masła
60g gorzkiej czekolady
1 duże jajko
40g cukru
40g mąki
50g orzechów włoskich
3 łyżki masy kajmakowej lub krówkowej
Wierzch:

170g kwaśnej gęstej śmietany (najlepiej 18%)
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji: 2 kostki gorzkiej czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany 30%

Przygotowanie:

Spód:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni i przygotować formę przekładając przez dno kawałek papieru do pieczenia i zamykając obręcz.
Czekoladę, masło i cukier umieścić w garnuszku z grubym dnem i rozpuścić mieszając.
Gdy czekolada będzie już płynna i połączy się z cukrem i masłem, zdjąć garnuszek z ognia i gdy całość lekko przestygnie dodać jajko i energicznie zamieszać.
Kolejno dodać przesianą mąkę, mieszać do połączenia składników.
Powstałą masę wylać na dno tortownicy, wyrównać powierzchnię i piec w 180 stopniach przez 10 – 12 minut.
W czasie gdy spód się piecze posiekać orzechy, wrzucić je na gorącą patelnię, chwilę prażyć po czym dodać masę kajmakową i dokładnie zamieszać (do połączenia składników).
Gdy spód się upiecze, wyjąć z piekarnika, a na jego wierzchu rozprowadzić przygotowane orzechy w masie kajmakowej.
Ser:

Sery połączyć w misce ze śmietaną. Upieczoną dynię zmiksować, delikatnie odcisnąć i dodać do sera.
Wsypać cynamon, cukier waniliowy i 4 łyżki cukru pudru. Miksując wbijać jaja – najpierw jedno, a kolejne gdy poprzednie zostanie połączone z masą serową.
Jeśli używamy dodać mąkę ziemniaczaną i dżem pomarańczowy.
Doprawić do smaku cukrem pudrem.
Gotową masę wylać na przygotowany spód, wstawić na środek piekarnika i piec przez 15 minut w 180 stopniach.
Kolejno skręcić temperaturę do 120 – 130 stopni i piec przez 1 godzinę i 45 minut.
Następnie wyjąc sernik z piekarnika (ale go nie wyłączać!). Śmietanę połączyć z cynamonem i cukrem i wylać na wierzch sernika. Udekorować kleksami czekolady rozpuszczonej ze śmietanką i wykałaczką wedle fantazji wyrysować wzorki.
Piec jeszcze przez 15 minut w 120 stopniach.
Sernik studzić stopniowo – 3 minuty w wyłączonym piekarniku (zamkniętym), następnie 4 minuty w delikatnie uchylonym, 5 przy całkowicie otworzonych drzwiczkach i można dalej studzić go już na blacie.
Podawać po schłodzeniu – najlepiej przez noc w lodówce ale jeśli nie mamy czasu chłodzić przynajmniej 4 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation