Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Przepisy » Sosy i dipy » Wielkanoc » Domowy sos tatarski » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami

do 30 min
4 ogórki konserwowe
1 słoiczek grzybków marynowanych (300 g)
ok. 350 ml majonezu
1 duża cebula
pieprz


1. Ogórki konserwowe kroję w bardzo drobną kostkę. Według mnie smak sosu w dużej mierze zależy od tego jak pokroimy składniki – im drobniej tym sos jest smaczniejszy.

2. Cebulę kroję w kosteczkę wielkości główki zapałki. Zawsze składniki kroję nożem, bo nawet krótko zmiksowane mają, według mnie gorszy smak, a sos ma wtedy dziwną, maziowatą konsystencję.

3. Grzybki również kroję bardzo drobno. Każdy ze składników powinien być w podobnej ilości – 1 część ogórków, 1 część cebuli i 1 część grzybów.

4. Pokrojone warzywa mieszam, dodaję do nich pieprz i majonez. Używam gęstego majonezu o delikatnym smaku.

5. Sos tatarski przechowuję w lodówce, najlepszy jest kiedy smaki się przegryzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation