Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Zdjęcia dla przepisu: Sos z grzybów suszonych przepis dodany przez ilka_86 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

grzyby suszone 35 g
cebula 1 szt
woda 2 szkl
mąka pszenna 50 g
masło 50 g
śmietana 18% 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
przyprawa do zup 1/2 łyżeczki


Sposób przyrządzenia

Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na kilka godzin.

Namoczone grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Do garnka z grzybami dodajemy obraną i pokrojoną na kilka części cebulę. Gotujemy, aż grzyby będą miękkie, wyjmujemy kawałki cebuli, a grzyby osączamy (wywaru nie wylewamy) i kroimy na mniejsze kawałki.

Mąkę rumienimy na ciemnozłoty kolor, dodajemy masło i robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy zimnym wywarem z grzybów.
Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do zup. Zabielamy sos śmietaną i dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy do sosu pokrojone grzyby i jeszcze ew. doprawiamy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation