Kuchnia

SOSY I DIPPY I DRESINGI

Przepis na Sos pomidorowy - Obiading.pl

2 puszki pomidorów
koncentrat pomidorowy
ketchup
śmietana 12% (opcjonalnie)
1 cebula
1 papryka
olej lub oliwa
mięso: mielone, pierś z kurczaka, parówki lub inna wędlina (do wyboru)
sól
pieprz
oregano
bazylia

Etap 1: Puszki z pomidorami odcedzamy, zostawiając tylko sok. Na dość dużą patelnię wlewamy olej lub oliwę.
Etap 2: Na patelnię wrzucamy mięso (w dowolnej konfiguracji – można również przygotować sos bez dodatku mięsa). W międzyczasie kroimy cebulę i paprykę na drobne kawałki.



Etap 3: Doprawiamy mięso szczyptą soli i pieprzu (można również użyć przyprawy do mięsa), po czym dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy.
Etap 4: Do mięsa i warzyw dodajemy sos z pomidorów. Do tego 2 łyżki koncentratu pomidorowego i odrobinę ketchupu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Etap 5: Po około 10 minutach sos jest gotowy. Wystarczy dodać oregano i bazylię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation