Kuchnia

Pyszności

Kruche ciasto ze sliwkami

Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
skórka starta z jednej cytryny
1 jajko
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
3-5 łyżek kwaśnej śmietany
Masa śliwkowa:
2 łyżki bułki tartej
1,5kg umytych, wypestkowanych śliwek
150g cukru
4 łyżki wody
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
100g drobnych rodzynek

Masa śliwkowa:
1. Śliwki pokroić na kawałki i przełożyć je do rondelka z grubym dnem. Dodać cukier, 4 łyżki wody i podgrzewać, mieszając aż owoce puszczą sok i się zagotują. Zmniejszyć ogień i gotować śliwki przez około 10-12 minut.

2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w około 1/4 szklanki zimnej wody i dodać ją do gotujących się śliwek. Dokładnie wymieszać i potrzymać jeszcze śliwki na małym ogniu przez około 1 minutę.
Następnie zdjąć z ognia, dodać rodzynki, wymieszać i odstawić do ostygnięcia, masa ma być w temperaturze pokojowej lub letnia.

3. Piekarnik nastawić na 190oC na funkcji góra-dół.

Ciasto:
4. Składniki na ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części i jedną wylepić blachę o wymiarach 23x33cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia.
Ciasto w blaszce posypać 2 łyżkami bułki tartej . Na bułkę tartą wylać masę śliwkową.

5. Drugi kawałek ciasta rozwałkować, podsypując mąką. Wycinać z niego foremkami do ciasteczek różne kształty i układać na wierzchu masy śliwkowej (patrz zdjęcie poniżej, jeśli nie chcemy wycinać ciasta, możemy przenieść całe ciasto rozwałkowane i przykryć nim masę śliwkową).

6. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut, aż z wierzchu ładnie się przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto podawać pokrojone na spore prostokąty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation