Kuchnia

CIASTA

Cytrynowe ciasto jogurtowe

Fantastycznie puszyste, niesamowicie miękkie i delikatne, a do tego cudownie cytrynowe. Ja zrezygnowałam z lukru, zmniejszyłam ilość cukru, a do ciasta dałam więcej cytrynowego aromatu.


Składniki:

Ciasto:

2 szkl. mąki samorosnącej *
1 3/4 szkl cukru pudru (dałam 1/2 szkl.)
1 szkl. jogurtu naturalnego
3/4 szkl. oleju (dałam 1/2 szkl.)
2 jajka
1 łyżka startej skórki cytryny (dałam skórkę z 2 cytryn)
2 łyżki soku z cytryny (dałam sok z 2 cytryn)


Lukier cytrynowy:

1/4 szkl. soku z cytryny
3/4 szkl. cukru


W misce wymieszać olej, jajka, skórkę z cytryny, sok z cytryny, jogurt, cukier i całość wymieszać trzepaczką. Do tego przesiać mąkę i wymieszać, aż ciasto będzie gładkie. Jeżeli jest to zwykła mąka, to należy najpierw wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a dopiero przesiać. Ciasto przelać do formy ze środkiem o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem (ja użyłam formy 20 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 35 minut. Na lukier wymieszać cukier i sok z cytryny. Po ostygnięciu ciasto polać przygotowanym lukrem lub posypać cukrem pudrem.

* dałam 2 szkl. zwykłej mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation