Kuchnia

Sałatki

sałatka brokułowa z boczkiem

Składniki

1 opakowanie brokuła
10 dag wędzonego, surowego boczku
2 garście rodzynek sparzonych
0,5czerwonej cebuli
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu (najlepiej grecki, bałkański)
szczypta cukru
sos do sałatek włoski
sok z cytryny
płatki migdałowe (opcjonalnie)

rokuła blanszujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w cienkie plastry i podsmażamy na patelni do zarumienienia. Rodzynki sparzamy, cebulkę kroimy w piórka. Majonez mieszamy z jogurtem dodajemy cukier, troszkę soku z cytryny (ok. 2 łyżeczek) i sos włoski. Łączymy z resztą składników. Opcjonalnie możemy podprażyć płatki migdałowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation