DIY - zrób to sam

1 a

Ryż z jabłkami
Składniki :

( na 2 porcje )

0,5 szklanki ryżu (100g)

1,5 szklanki mleka (375 ml)

2 łyżeczki cukru



2 duże jabłka

2 łyżeczki cukru

pół łyżeczki cynamonu



Sposób przygotowania :

Ryż wsypujemy do gotującego się mleka. Mieszamy często na małym ogniu, uważając by się nie przypalił. Dodajemy cukier. Gdy ryż będzie miękki i napęcznieje, zestawiamy z ognia.

Jabłka myjemy i obieramy ze skóry, trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondla lub na patelnię, zasypujemy cukrem i podsmażamy na małym ogniu. Prażymy ok. 5 minut, zestawiamy z ognia i dodajemy cynamon, mieszamy, przekładamy do pucharków lub miseczek. Na jabłka wykładamy ugotowany ryż. Wierzch posypujemy cynamonem. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation