Kuchnia

Desery

Cappuccino z gorzką czekoladą i zielonym groszkiem

800 ml wywaru warzywnego
50ml śmietanki 36 proc.
1 filiżanka zielonego groszku
2 łyżki startej gorzkiej czekolady
25 g imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka masła
sól
pieprz

Zielony groszek blanszuj w gorącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedź, a następnie zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko otrzymując pastę z groszku.

Na maśle przez 2 minuty smaż cebulę, imbir i czosnek. Dolej wywar, dodaj pastę groszkową i gotuj wszystko przez ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem, zapraw śmietanką po czym ponownie przetrzyj przez sitko. Ubij mleko aż powstanie piana.Zupę podawaj w małych filiżankach posypaną startą czekoladą, a na wierzch wyłóż piankę z mleka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation