Kuchnia

Wypieki

Sernik z adwokatem.

Ciasto kruche:
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g masła
- 1 żółtko

Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 3/4 szklanki likieru jajecznego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (niekoniecznie)
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka

Beza czekoladowa:
- 3 łyżki kakao
- 3 białka
- 225g cukru
- 2 łyżeczki glukozy
- 100 ml wody

Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie należy przygotować masę serową. Zmielony twaróg zmiksować z całymi jajkami, cukrem. Następnie wlać likier jajeczny i dodać mąkę. Schłodzone ciasto wyłożyć na tortownicę o średnicy 24 cm, piec w 175 stopniach 20 – 25 minut. Na upieczony spód wylać masę i włożyć do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyłożyć na sernik bezę.
Beza Czekoladowa: do garnka o grubym dnie wsypać cukier i glukozę, wlać wodę. Gotować na małym ogniu do momentu aż syrop osiągnie temp. 115-120st.C. W misce miksera w międzyczasie ubić białka na średnio sztywną pianę. Gotowy gorący syrop powoli wlewać do białek – mikser ustawić na średnio-szybkie obroty. Białka ubijać tak długo aż piana ostygnie. Wsypać przesiane kakao, ubijać tylko do momentu aż się rozpuści w białkach. Gotową bezę wyłożyć na sernik i zapiec w piekarniku w 200st.C z funkcją grilla przez 1-2 minuty aż z wierzchu beza się delikatnie zarumieni – sernik cały czas obserwujemy. Upieczony sernik pozostawić do wystygnięcia.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation