Kuchnia

serniki

Sernik oreo (na zimno)

Składniki na spód:

160 g ciastek Oreo bez masy, czyli około 225 g ciastek z masą, którą usuwamy
60 g masła, roztopionego

Ciastka rozkruszamy na piasek i mieszamy z roztopionym masłem. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysypujemy na spód i wyrównujemy, lekko ugniatając. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę:

600 g twarogu (zmielonego przynajmniej dwukrotnie) lub twarogu śmietankowego - użyłam wiaderkowego
1 szklanka (250 ml) creme fraiche (można kremówkę wymieszać z łyżką maślanki i odstawić na dobę do ukwaszenia)
2 łyżki żelatyny
4-5 łyżek wrzątku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki cukru
50 g ciastek Oreo bez masy (około 80 g z masą), pokruszonych, do posypania
opcjonalnie pół szklanki śmietany kremówki i 2 łyżeczki cukru pudru do dekoracji


Ser, creme fraiche, ekstrakt i cukier krótko miksujemy na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ponieważ jest to dość trudne - najlepiej wstawić szklankę z żelatyną do miski napełnionej gorącą wodą. Nie czekamy aż żelatyna ostygnie, ponieważ w kontakcie z zimnym serem natychmiast stężeje. Wlewamy ją więc do masy serowej kiedy jest jeszcze bardzo ciepła i szybko miksujemy. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Zostawiamy w lodówce do stężenia na całą noc. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy rozkruszonymi ciasteczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation