Kuchnia

wigilia

CYTRYNOWE BEZY
Składniki na bezy:
6 białek
szczypta soli
300 g drobnego cukru
świeżo wyciśnięty sok z niedużej cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno mikserem na wysokich obrotach, dodając szczyptę soli. Muszą być naprawdę sztywne (najlepiej zrobić test odwracając pojemnik z nimi do góry dnem). Partiami dodawać cukier (to bardzo ważne), po jednej łyżce, cały czas ubijając. Dodać skrobię, ubijając. Następnie stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając.
Masę bezową nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę bezy. Zostawiać między nimi nieduże odstępy - trochę urosną.
Piec około 70 - 80 minut w temperaturze 120ºC (czas pieczenia zależy od piekarnika), lub dłużej i nawet w niższej temperaturze, jeśli lubicie bardziej wysuszone bezy.
Krem cytrynowy:
200 g serka mascarpone
200 g lemon curd*
Serek dokładnie wymieszać z lemon curd łyżką, by powstała gładka masa.
Wystudzone bezy przełożyć kremem.
Smacznego :)
* lemon curd można kupić gotowy lub przygotować samemu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation