Kuchnia

Ciasta

Sir Nick Baileys.

Zacznij od przygotowania spodu:

1 szklanka migdałów

1 szklanka mąki

100 g cukru muscovado

100 g masła

1 łyżka likiery Baileys



Upraż migdały w 180 stopniach przez 10 minut. Połowę grubo posiekaj, połowę zmiel w blenderze. Wymieszaj mąkę z cukrem i zmielonymi migdałami, dodaj masło i rozetrzyj je palcami ze składnikami sypkimi. Dodaj posiekane migdały, przemieszaj. Dodaj likier, połącz ciasto w grube okruchy, którymi następnie wyłóż spód i boki tortownicy (23 cm). Podpiecz przez 10 minut w 180 stopniach. Pozostaw do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotuj masę serową:

1/2 szklanki cukru pudru

450 g domowego mascarpone (ew. serka kremowego)

175 g serka Philadelphia

5 jajek

150 ml baileysa

1 tabliczka białej czekolady



Zmiksuj cukier puder z serkami. Nie przerywając miksowania pojedynczo dodaj jajka, następnie wlej likier. Posiekaj drobno czekoladę, dodaj ją do masy i delikatnie wmieszaj. Masę serową wylej na podpieczony spód. Piecz przez 30 minut w 170 stopniach, potem zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz jeszcze przez godzinę (dzięki niskiej temperaturze sernik nie popęka). Sernik wystudź i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy sernik wystygnie polej go polewą:

1 tabliczka białej czekolady

4 łyżki likieru Baileys



Czekoladę zalej likierem i rozpuść w kąpieli wodnej. Przemieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polej nią tort, udekoruj zblanszowanymi migdałąmi. Wstaw do lodówki na godzinę aby zastygła. Teraz pozostaje Ci tylko wziąć nóż, ukroić całkiem spory kawałek i delektować się nim bez reszty...



Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?61#ixzz2W23oY8de
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation