Kuchnia

Kuchnia

Rabarbarowy FOOL


Deser bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny. Wspaniale smakuje słodki rabarbar z ubitą śmietaną i do tego ten zapach wanilii… cudo :) Po prostu prawdziwy smak lata. Przepis na deser z książki „Lato w kuchni przez okrągły rok”, autor: Nigella Lawson.

Składniki:

1kg rabarbaru, obranego i pokrojonego na kawałki (użyłam rabarbaru jaki mam w ogródku (zielony), ale oczywiście najlepszy będzie malinowy, ten w kolorach różu)

300g cukru waniliowego (ja dałam 250g cukru, 2 torebki cukru waniliowego i kroplę aromatu waniliowego)

500ml śmietany kremówki

Nastawić piekarniki na 190oC. W żaroodpornym naczyniu wymieszać rabarbar z cukrem. Przykryć naczynie kawałkiem folii aluminiowej i piec przez około 45 minut, aż rabarbar będzie zupełnie miękki. Odsączyć rabarbar i przelać otrzymany sok do rondelka (około 500ml). Gotować sok, aż zmniejszy swoją objętość o połowę, będzie miał wtedy piękną barwę. Zostawić do ostygnięcia (nie wkładać do lodówki, bo się scukrzy i straci przejrzystość). Zrobić puree z miękkiego rabarbaru i wstawić ostygnięty do lodówki.

Ubić śmietanę w schłodzonej misce (ale żeby nie była bardzo sztywna). Wymieszać delikatnie mus z rabarbaru z ubitą śmietaną i polać syropem. Ja nakładałam deser warstwami (puree z rabarbaru, śmietana, syrop), a później delikatnie wymieszałam i polałam jeszcze syropem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation