Kuchnia

obiad

PIECZONE ZIEMNIAKI

Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka otartej mięty
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane i umyte ziemniaki pokrój na ćwiartki.
2. Przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj przez 8-10 minut.
3. Do małej miseczki wsyp przyprawy: majeranek, bazylię, miętę, oregano, słodką paprykę, tymianek i granulowany czosnek, dodaj świeżo mielony pieprz i sól. Wymieszaj.
4. Na papier do pieczenia, ułożony na blasze, wylej oliwę i rozsmaruj ją. Wyłóż obgotowane ziemniaki polane oliwą i posyp mieszanką przypraw.
5. Ziemniaki włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 50 - 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation