Kuchnia

obiad

PULPETY MIĘSNE W WARZYWACH

Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 papryki ( jedna czerwona, jedna zielona)
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 sucha bułka
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku do mięsa+ 2-3 ząbki czosnku do warzyw
- sól, pieprz , zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:
1. Kroimy cebulę w kostkę, podobnie paprykę i pomidory z puszki, jeśli nie były krojone.
2. Cebulę podsmażamy na oliwie aż zmięknie i przekładamy ją do innego garnka.
3. Następnie podsmażamy paprykę, gdy zacznie mięknąć przekładamy ją do cebuli, dodajemy pomidory z puszki i dusimy około 15 minut.
4. Na koniec podsmażamy cukinię, kilka minutek, dodajemy ją do reszty warzyw, przyprawiamy solą i czosnkiem i ściągamy z gazu.
5. Mięso mielone z indyka solimy, dodajemy zioła prowansalskie, czosnek.
6. Suchą bułkę zalewamy zimną wodą, gdy nasiąknie, odsączamy ręką jej nadmiar i dodajemy do mięsa, wbijamy także jajko.
7. Wszystkie składniki mieszamy, i formujemy z nich małe pulpeciki na desce podsypując w trakcie formowania bułką tartą.
8. Pulpeciki smażymy jak mielone kotlety, kilka minut aż skórka będzie rumiana.
9. Pulpety przekładamy do warzyw, wszystko podgrzewamy i mieszamy.
10. Podajemy ze świeżym pieczywem i ziołami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation