Kuchnia

obiad

KURCZAK W ZIOŁOWYM CIEŚCIE

Składniki:
- 2 spore piersi z kurczaka
- 1 płaska łyżeczka soli
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki siekanej pietruszki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- ¾ szklanki wody
- ½ łyżeczki sody
- olej do smażenia

SOS:
- 4 - 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanej natki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku

PRZYGOTOWANIE:
1. Piersi z kurczaka pokroić w plasterki.
2. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.
3. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem.
4. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.
5. Wszystkie składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation