Kuchnia

Kuchenne słodkości

GRUSZKI NA SPOSÓB ORIENTALNY - składniki:
4 duże twarde gruszki (lub 8 małych)
łyżka soku malinowego
1/2 szklanki białego wina
2 łyżki grubo posiekanych migdałów
2 łyżki rodzynków
łyżka miodu
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
sok z cytryny
GRUSZKI NA SPOSÓB ORIENTALNY - sposób przygotowania:
Rodzynki sparzyć, dobrze osączyć, posiekać, wymieszać z migdałami, miodem i imbirem. Gruszki umyć, i nie przekrawając ich, wydrążyć gniazda nasienne od strony szypułki, po czym delikatnie, żeby nie powgniatać miąższu, cienko je obrać i szybko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Napełnić środki owoców przygotowanym nadzieniem rodzynkowo-migdałowym. Ułożyć gruszki w naczyniu do zapiekania, polać winem wymieszanym z sokiem malinowym, wstawić do gorącego (190°C) piekarnika i zapiekać 35-40 min. Podawać na gorąco
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation