Kuchnia

sałatki

Sałatka z sardynkami

Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka łagodnej musztardy
1/2 łyżeczki miodu
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Sałata
1 mała główka sałaty rzymskiej
1 puszka sardynek w oliwie (120 g), odsączonych z zalewy
100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
1 duży pomidor malinowy, pokrojony w łódki
10 małych pomidorów (koktajlowych), przekrojonych na pół
1 czerwona cebula, pokrojona w krążki
20 czarnych, suszonych oliwek, przekrojonych na pół
1 czerwona papryka romano, pokrojona w krążki
1/2 długiego ogórka, pokrojonego w plastry
1/2 pęczka koperku, posiekanego
10 - 12 listków mięty, posiekanych
Przygotowanie:

Oliwę mieszamy w szklance z octem balsamicznym, miodem i musztardą na gładką, jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy palcami na mniejsze kawałki.
Wszystkie warzywa i zioła przekładamy do dużej miski, wlewamy przygotowany wcześniej dressing i lekko mieszamy.
Sałatę rozdzielamy na dwa talerze, na górze układamy ser feta i rozdrobnione na mniejsze kawałki sardynki.
Serwujemy z bagietką zapiekaną z masłem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation