Kuchnia

dsery

Mus czekoladowy

Składniki (wychodzi około 500 ml musu czyli… w warunkach „domowych” na 3 osoby:):

- 150 ml śmietany 30%

- 100 ml mleka pełnotłustego 3,2%

- 170 g gorzkiej czekolady 70% (prawie 2 tabliczki)

- 1 jajko

- 1/4 łyżeczki chili (lub ziela angielskiego;)

- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii)

Sposób wykonania:

Do małego rondelka wlewamy śmietanę i mleko, stawiamy na gazie, mieszając doprowadzamy (prawie!) do wrzenia. Dodajemy cukier wanilinowy, mieszamy. Odstawiamy na bok. W misce obok kruszymy 170 g czekolady, dodajemy do niej chili i zalewamy śmietaną z mlekiem. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści a składniki połączą (jak pisze Nigella około 30 sekund). Miksujemy 30-60 sek (ja około 60 sek bo nie miałam stopera;). Dodajemy jajko i miksujemy kolejne 45 sek (ja znowu około 1 minuty bo patrzyłam na zegarek w komórce;). Gotowa masę czekoladową przelewamy do naczyń, w których będziemy mus serwować. Wstawiamy do lodówki na około 6 godzin. Wyjmujemy na 20 minut przed serwowaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation