Kuchnia

na okazję

Moje Małe Czarowanie: Hiszpańska kiełbasa w stylu chorizo
Składniki:

500 g dość tłustego mięsa mielonego wieprzowego
600 g łopatki
250 g słoniny
płaska łyżka soli
płaska łyżka soli peklowej
płaska łyżka pieprzu cayenne
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżka mielonej wędzonej papryki czerwonej
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 tabletki witaminy "C" rozpuszczonej w 1/2 łyżki wody ( kwas askorbinowy )
1/4 szklanki brandy
25 ml czerwonego octu winnego
1 łyżka czosnku granulowanego
jelita do kiełbasy



Łopatkę i słoninę mroziłam do momentu aż była dość twarda ale nie zmrożona na kość.
Podmrożone mięso pokroiłam w kostkę i zmieliłam na grubym sicie.
Do miski włożyłam mięso mielone - też było jeszcze nie całkiem odmrożone oraz zmieloną łopatkę i słoninę.
Do miski włożyłam wszystkie przyprawy i dokładnie ręką wymieszałam.
Teraz do miski włożyłam wszystkie substancje konserwujące mięso czyli rozpuszczoną tabletkę witaminy "C"- kwas askorbinowy zapobiegnie psuciu się mięsa, sól peklową, cukier , ocet i brandy.
Wszystkie składniki wyrobiłam ponownie ręką aż mięso zaczęło być trochę kleiste.
Miskę przykryłam wówczas folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 24 godziny.
Jelita do kiełbasy namoczyłam w wodzie wypłukując tym samym sól z ich konserwacji.
Mięso przełożyłam do maszynki, jelito naciągnęłam na tylkę i napełniałam jelita tworząc ok. 20 centymetrowe kiełbaski.
Po zrobieniu wszystkich kiełbasek rozwiesiłam je w przewiewnym miejscu i pozostawiłam na 8 tygodni minimum.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation