Kuchnia

na okazję

Ciasto:



* 250 g mąki pszennej

* 125 g miękkiego masła

* 1 jajko

* 1/2 łyżeczki soli

* 3 łyżki zimnej wody



Nadzienie:



* 1 kg cebuli

* 75 ml oliwy

* 1 łyżka octu balsamicznego

* 1 łyżka brązowego cukru

* 2 jajka

* 2 żółtka

* 300 ml śmietany kremówki

* 100 g sera cheddar

* kilka gałązek świeżego tymianku (zdecydowanie lepszy niż suszony)



Z podanych składników zagniatamy ciasto (najlepiej zrobić to robotem kuchennym). Ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie i wykładamy nim formę na tartę o średnicy ok 26 cm. Formę razem z ciastem wstawiamy na 10 minut do zamrażarki, a po tym czasie wierzch ciasta wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy "obciążenie" i dopiekamy ciasto jeszcze ok. 7 minut.

W czasie kiedy piecze się ciasto obieramy cebulę i kroimy ją w w grubsze talarki (ok. 0,5 cm). Cząstki nie powinny być zbyt duże aby cebula odpowiednio zmiękła podczas pieczenia. Cebulę umieszczamy w misce i polewamy oliwą wymieszaną z octem i listkami z kilku gałązek tymianku. Delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy je na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch cebul posypujemy cukrem. Cebulę wstawiamy do piekarnika po wyjęciu ciasta i pieczemy 40 minut w 170 stopniach. Jeśli zacznie się przypiekać, przykrywamy ją papierem.

Ciasto posypujemy startym serem a na nim układamy upieczone cebule. Całość polewamy śmietanką wymieszaną z jajkami oraz żółtkami i dodajemy sporą szczyptę soli. Delikatnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut, z czego ostatnie 10 dopiekamy tylko spód.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation