Kuchnia

na okazję

Racponty - Karp z pieca
kładniki

1 sprawiony karp o wadze 2,5 kg
sól
1 łyżka słodkiej papryki
5 kg ziemniaków
25 dag cebuli
10 dag masła
3/4 l gęstej kwaśnej śmietany



Sposób przygotowania

Karpia umyj w zimnej wodzie, osusz, posól i natrzyj papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinaj ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w krążki. Brytfannę nasmaruj masłem, na dnie ułóż ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie połóż karpia, piecz godzinę na 2. poziomie od dołu w temperaturze 200°C. W tym czasie stop w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną (1/2 litra, czyli 2 szklanki). Pod koniec pieczenia polej rybę resztą śmietany i posyp papryką. Podawaj
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation