Inne

Pomysły

KONSERWACJA KOCIOŁKA ŻELIWNEGO oraz innych naczyń żeliwnych...

HEJ!
DZISIAJ CHCĘ WAM NAPISAĆ KILKA SŁÓW NA TEMAT KONSERWACJI KOCIOŁKÓW I NIE TYLKO. DOWIECIE SIĘ JAK DBAĆ O NACZYNIA ŻELIWNE





1.NA POCZĄTEK CO TO JEST ŻELIWO?

Żeliwo to stop żelaza z węglem o zawartości węgla powyżej 2%. Większa zawartość węgla poprawia przewodność cieplną materiału. Ponieważ węgiel w takim stężeniu jest w formie skrystalizowanej, żeliwo ma ciemny kolor, duży ciężar oraz jest porowate.

W czasie używania naczynia żeliwne absorbują tłuszcz, który zabezpiecza je przed rdzewieniem oraz z czasem pozwala na smażenie na coraz mniejszej ilości tłuszczu.

2.CO ZROBIĆ PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM?

-należy przepłukać naczynie gorącą wodą
-pod żadnym pozorem nie używać płynu do naczyń
-należy dokładnie wysuszyć papierowym ręcznikiem

3.KONSERWACJA

Istotną sprawą jest konserwacja wyrobów z żeliwa
- nie można myć ich w zmywarkach
-podczas mycia nie należy stosować detergentów, ponieważ wypłukują tłuszcz, który konserwuje żeliwo
-po dłuższym czasie nie używania wyrobów z żeliwa należy usunąć stary tłuszcz - patelnię należy włożyć do nagrzanego do temperatury ok. 160 stopni piekarnika, potem należy zetrzeć tłuszcz papierowym ręcznikiem
-po uzyciu warto nasmarować naczynie olejem jadalnym,masłem lub margaryną,co zakonserwuje je do czasu kolejnego użycia
-nigdy nie wlewać do rozgrzanego naczynia zimnych płynów
-naczyń,które posiadają pokrywę nie przechowywać przykrytch
-nigdy nie szorować
-jeżeli pojawi się rdza, należy ją usunąć metalowym zmywakiem lub szczoteczką delikatnie myjąc a następnie ponownie wysmaować tłuszczem,zostawić do wchłonięcia a nadmiar wytrzeć papierowym ręcznikiem
- w przypadku zardzewiałego kociołka , wrzucić do niego obierki od ziemniaków, trochę smalcu i wodę. Gotować to przez godzinę, następnie po wystygnięciu usunąć zawartość kociołka, wytrzeć papierowym ręcznikiem i nasmarować tłuszczem jadalnym
-jeżeli jedzenie za mocno przywiera do naczynia-oznacza to że naczynie jest za suche.Należy wtedy na dno wsypać sól kuchenną i rozgrzać naczynie na kuchence a kiedy sól się spali,ostudzić naczynie i usunąć sol
-jeśli na gąbce czy ręczniku papierowym który użyliśmy do osuszania pojawiają się czarne plamy to oznacza,że tłuszcz konserwujący został spłukany i wtedy należy zagotować w tym naczyniu wodę,wylać ją,osuszyć i ponownie zakonserwować
-przypalenia myjemy papką z piasku i octu i dokładnie płuczemy

Myślę że macie już wizję jak obchodzić się z żeliwnymi naczyniami,ale jak znacie inne metody to piszcie!
POZDRAWIAM!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation