Kuchnia

bez piekarnika

Jogurtowy sernik na zimno z brzoskwiniami na spodzie z kruszonych herbatników

250 g ricotty

450 g jogurtu naturalnego greckiego

1/2 szklanki cukru pudru

3 brzoskwinie

1 i 1/4 łyżki żelatyny

ziarenka z 1 laski wanilii

170 g herbatników

80 g masła

Masło rozpuszczamy w garnuszku na niewielkim ogniu, studzimy. Herbatniki drobno kruszymy – najlepiej przy użyciu blendera. Mieszamy je z wcześniej roztopionym masłem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową równomiernie rozkładamy na dnie formy, wyrównujemy (masa będzie bardzo sypka). Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnej warstwy.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki warzącej wody, studzimy. Brzoskwinie obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jogurt mieszamy z ricottą, cukrem pudrem oraz wanilią – użyłam w tym celu miksera, ale nie miksowałam zbyt długo, tylko do połączenia. Cienkim strumieniem wlewamy żelatynę i mieszając, uważamy, aby masa się nie zważyła. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie i mieszamy.

Masę równomiernie rozkładamy na ciasteczkowym spodzie, wyrównujemy i schładzamy w lodówce przez minimum 2 godziny. Przy krojeniu ciasta można pomóc sobie nożem zanurzonym wcześniej w gorącej wodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation