Kuchnia

przepisy fit

Bób wylądował w sałatce z fetą!

Bób - świetne źródło białka, błonnika pokarmowego, potasu, żelaza, cynku oraz magnezu. Zawiera mnóstwo witaminy C, PP oraz kwasu foliowego. Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w skórce, choć nie każdy ją lubi ;)

Niestety bób należy do warzyw wzdymających, dlatego też nie powinien być spożywany przez osoby z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.

Ja zwykle jem bób jako przekąskę - ugotowany w delikatnie osolonej wodzie. Ale tym razem powstała bardzo pożywna sałatka, którą zaserwowałam na kolację ;) Po głowie chodzi mi jeszcze kanapkowa pasta z bobu!

A Wy jakie potrawy przygotowujecie z dodatkiem tego warzywa? :)


Składniki na porcję:
Makaron pełnoziarnisty (u mnie świderki) - 40 g
Ser typu feta - 30g
Sałata - kilka liści
Papryka - 1/2 sztuki
Bób - garść (ok. 80g)
Szczypior
Oliwa - łyżka



Sposób przygotowania:

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Sałatę porwij, ser, paprykę i szczypior posiekaj.
Wymieszaj wszystkie składniki (nie dodawałam już soli - feta jest wystarczająco słona i nadaje odpowiedni smak sałatce).



Wartość odżywcza porcji sałatki z bobem:
Energia: 402 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 43 g
Błonnik pokarmowy: 8 g
Cholesterol: 26,7 mg


Sałatka z bobem jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation