Kuchnia

przepisy fit

Koktajl wysokobłonnikowy - naturalnie na zaparcia

Koktajl charakteryzuje się nie tylko wysoką zawartością błonnika, ale stanowi także bardzo bogate źródło wszelkich składników odżywczych, zwłaszcza wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu oraz witamin z grupy B. Nic tylko miksować i pałaszować :)
Składniki na porcję:
Kefir naturalny - 3/4 szklanki (u mnie 0% tłuszczu)
Jabłko - 1/2 dużej sztuki
Suszone śliwki - 4 sztuki
Suszone figi - 3 sztuki
Płatki owsiane - łyżka
Siemię lniane - łyżeczka


Sposób przygotowania:
Suszone owoce, płatki owsiane i siemię lniane zalewamy kefirem (np. rano, bądź wieczorem) i zostawiamy na kilka godzin.
Następnie dodajemy jabłko (razem ze skórką) i miksujemy na gładką masę - koktajl jest dosyć gęsty - można go rozcieńczyć wodą mineralną lub mlekiem :)

Wartość odżywcza porcji koktajlu wysokobłonnikowego:
Energia: 291 kcal
Białko: 10,7 g
Tłuszcz: 3,3 g
Węglowodany: 61,3 g
Błonnik pokarmowy: 7,7 g
Cholesterol: 0 mg


Koktajl wysokobłonnikowy jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B12;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation