Kuchnia

przepisy fit

Najlepszy kapuśniaczek i tylko 136 kcal

Kapusta to bardzo mocno zaniedbane warzywo w mojej kuchni. A kapustę warto jeść, gdyż zawiera szereg związków o działaniu przeciwnowotworowym (m.in. indolilometyl, zapobiegający powstawaniu raka piersi i macicy czy izotiocyjaniany, biorące udział w aktywacji enzymów tkankowych o działaniu antykancerogennym).


Problem chyba tkwi w tym, że nie mam zbyt wielu pomysłów na jej wykorzystanie. Najczęściej pojawia się w postaci surówek do obiadu, choć to też nie zdarza się za często. Ostatnio jednak złapała mnie ochota na kapuśniaczek z ziemniakami - taki mocno pomidorowy. A do tego niezwykle niskokaloryczny, więc koniecznie trzeba zjeść do niego 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa.


Składniki na 4 porcje:
Biała kapusta -500 - 600g
Marchew - sztuka
Pietruszka - sztuka
Ziemniaki - 4 średnie sztuki
Cebula - 2 sztuki
Pomidory w puszce - puszka
Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
Olej rzepakowy - łyżka
Natka pietruszki, koperek - po pęczku
Sól, pieprz, papryka, chilli
Woda - 6 - 7 szklanek

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkuj lub drobno posiekaj - oprósz solą i ugnieć palcami - odstaw na 30 minut.
W międzyczasie obierz i posiekaj w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki - wrzuć do wody - gotuj przez ok. 10 minut, po tym czasie dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Cebulę posiekaj w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy, uduszoną cebulę i posiekaną zieleninę. Gotuj jeszcze przez kilak minut - na koniec dopraw do smaku. Podawaj oprószone koperkiem.

Wartość odżywcza porcji kapuśniaczka:
Energia: 136 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcz: 2,9 g
Węglowodany: 29 g
Błonnik pokarmowy: 7 g
Cholesterol: 0 mg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation