Kuchnia

słodkości2

Sernik na zimno

1 kg twarogu śmietankowego
lub dwukrotnie mielonego
- ja używam sera President
1 margaryna
lub jeśli ktoś nie używa - masło
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 jajka
4 łyżki kakao
4 łyżki żelatyny
skórka pomarańczowa w cukrze
2 - 3 opakowania herbatników
lub opakowanie biszkoptów
dowolne owoce: truskawki, maliny, brzoskwinie - świeże lub z kompotu...
1 galaretka w kolorze i smaku zbliżonym do owoców jakich zamierzamy użyć


Składniki podzielić na dwie równe części.

Margarynę rozpuścić na małym ogniu
(nie dopuścić do wrzenia)
i odstawić żeby nieco przestygła.

Ser utrzeć z cukrami, cały czas ucierając dodać jajko. Następnie nadal ucierając powoli, niewielkim strumieniem wlać margarynę.

Żelatynę rozpuścić w mleku i również powoli dodać do utartej masy.
Na koniec wsypać kakao i dobrze wymieszać.

Drugą masę przygotować w ten sam sposób, wymieniając jedynie kakao na ulubiony aromat, pomarańczową skórkę, startą na tarce czekoladę czy co tam sobie wymyślicie.

Ciastka ułożyć w tortownicy, wylać na nie pierwszą część masy (ciemną) wstawić do lodówki
a gdy zastygnie powoli wylać na nią drugą z mas (jasną) i ponownie wstawić do lodówki.
Gdy całość dobrze stężeje na wierzchu ułożyć owoce i zalać zastygającą galaretką po czym...
To chyba jasne - po raz kolejny wstawić do lodówki :D

Jeśli dajemy owoce z kompotu dobrze jest zastąpić część wody do rozpuszczenia galaretki
tymże kompotem właśnie...
Poza tym, ja osobiście nie lubię gładkiej jak powierzchnia lustra galaretki więc wylewam
taką lekko zastygającą i wymieszaną - wychodzi z niej fajna, nierówna faktura na wierzchu ciasta ;)

Ponieważ zdarzało mi się czasem, że zalane pierwszą warstwą sera ciastka, zanim masa zdążyła stężeć, podnosiły się i pływały w serze wymyśliłam sposób aby je zatrzymać na dnie :)
Rozpuszczam dodatkową łyżkę żelatyny w niepełnej szklance mleka lub kawy na mleku z dodatkiem cukru wanilinowego i na samym wstępie zalewam ciastka.
Ser wylewam kiedy są już skutecznie unieruchomione :D

Uwaga:
Jeśli nam się w życiu nudzi i nie mamy co zrobić z wolnym czasem można pobawić się i wylewać masy serowe na przemian - jak przy "zebrze"... Osiągniemy wtedy całkiem ciekawy efekt po zastygnięciu. :D
Wtedy jednak lepiej darować sobie galaretkę i wierzch ciasta posypać jedynie ciemnym kakao.
Można w ogóle darować sobie blachę czy tortownicę a sernik podać w pucharkach do deserów...
Można dać owoce na wierzch, albo do środka...
Można...
Ogranicza nas jedynie wyobraźnia :D
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation