Kuchnia

Przepiśnik

Ciasto czekoladowe z powidłami i bezą orzechową

Ciasto:
– 250 g mąki pszennej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 250 g cukru
– 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
– szczypta soli
– 1 opakowanie cukru wanilinowego

– 250 g masła
– 200 ml coca-coli
– 75 ml mleka
– 2 jajka

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze roztrzepać, dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (lub wyścielić papierem do pieczenia). Przygotowaną masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec wstępnie 40 minut.

W międzyczasie przygotować bezę.

Beza orzechowa:
– 5 białek
– 250 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżka mąki pszennej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
– słoiczek powideł śliwkowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i miód. Następnie wsypać zmieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia, a na końcu orzechy. Wymieszać.

Wstępnie upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i posmarować powidłami. Na wierzch wyłożyć bezę orzechową i ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation