Kuchnia

Warzywa

Gołąbki z młodej kapusty - lekkie i dietetyczne

kładniki:
około 1 kg chudego mięsa - w moim przypadku szynka wieprzowa,
1 szklanka suchego białego ryżu,
1 jajko,
1 mała sucha bułka,
1 łyżka musztardy francuskiej,
1 czubata łyżeczka imbiru mielonego,
sól, pieprz świeżo zmielony,
1 łyżka majeranku,
pół szklanki zimnej wody,
oraz
1 większa młoda kapusta.

Kapustę obrać z wierzchnich, brzydszych liści. Obgotować ją lekko zdejmując w trakcie odchodzące liście. Trzeba uważać, żeby kapusta nie gotowała się za długo, żeby liście nie były zbyt miękkie. Mają się tylko sparzyć.
Ze sparzonych liści ściąć ostrym nożem środkowy nerw, który jest łykowaty.

Ryż ugotować na sypko, powinien być prawie miękki, wystudzić. Mięso opłukać i zmielić. Dodać do mięsa namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy, musztardę i wodę. Woda nada soczystości mięsu. Dobrze wyrobić masę mięsną. Na końcu dodać ryż i wymieszać.

Na liście nakładać masę i zwijać jak krokiety. Układać w żaroodpornej formie natłuszczonej olejem i wyłożonej warstwą liści z końcówki kapusty. Liście zapobiegną przywieraniu gołąbków. (Można podlać je szklanką bulionu lub wody.) Ja używam glinianego tzw. rzymskiego garnka. Warto sobie taki sprawić, gdyż jest najlepszy do pieczenia na przykład gołąbków. Nie trzeba niczym podlewać mięsa, gdyż garnek przed użyciem moczy się w wodzie. Podczas pieczenia naczynie oddaje swoją wilgoć.

Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec do miękkości przez około półtorej godziny.



Read more: http://www.daylicooking.pl/2014/07/goabki-z-modej-kapusty-lekkie-i.html#ixzz37l2OYk4E
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation