Kuchnia

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Sernik z herbatą matcha i polewą truskawkową

Spód:
2 jaja
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
7 dag margaryny

Masa serowa:
80 dag zmielonego białego sera
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny(250g)
6 jaj
6 łyżeczek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy lub 3 łyżki słodkiej herbaty matcha w proszku

Polewa truskawkowa:
1/2 kg truskawek
1 galaretka truskawkowa

Wykonanie spodu:
Ubić pianę z białek, dodać cukier i żółtka, ciągle ubijając.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i wymieszać.
Na końcu dodać rozpuszczoną margarynę.
Wyłożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy(średnica 26cm) i piec ok.15 minut w temp.180°C.

Wykonanie masy serowej:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku.
Dodać pozostałe składniki (na końcu piana z białek) i dobrze wymieszać.
Wyłożyć na upieczony spód i wszystko razem piec ok.1 godziny w temp. 180°C.
Po upieczeniu ciasto dokladnie wystudzić.

Truskawki zmiksować i dodać rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody galaretkę.
Tężejacą masą polać wystudzony sernik.
Ciasto wstawić do lodówki na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation